"הקשר שאותו אין רואים חזק מן הקשר הנראה" (הרקליטוס)
למה קשה לרקוד בשניים וגם למה שווה להשקיע בכל זאת ?
"את קשה, את יודעת? תמיד זה חייב להיות בדיוק כמו שאת רוצה. את תמיד חושבת שאת יודעת הכי טוב מכולם! את כל הזמן מתקנת אותי, כאילו אני איזה מוצר פגום. לא יקרה כלום אם תוותרי פעם אחת על הביקורתיות הבלתי נסבלת שלך ופשוט תזרמי איתי. אולי אפילו תצליחי להעריך אותי על מה שאני עושה וכמה אני משקיע".
"אתה קשה, אתה יודע? ישר נפגע ונעלב מכל הערה הכי קטנה שלי. לא יקרה לך כלום אם פעם אחת תרשה לעצמך ללמוד ממישהו שיודע טוב ממך, גם אם זו אשתך. אני לא מעירה לך כדי לבייש אותך או לפגוע בך, אלא כדי לעזור לך להשתפר. אז במקום להיעלב ממני ולכעוס עלי, אולי תצליח להחמיא לי שאכפת לי ממך ואני רוצה לעזור?"
ריקוד בשניים - בין אם ריקודים סלוניים (ואלס, טנגו, פוקסטרוט, קוויקסטפ) ובין אם ריקודים לטיניים (ממבו, סלסה, רומבה, צ'ה צ'ה צ'ה, פאסו-דובלה) - יכול להיות מקור להנאה רבה עבור שני בני הזוג, אך הוא דורש תהליך למידה ממושך ולא פשוט. זוגות רבים לא מתחילים כלל ללמוד לרקוד בגלל התנגדות עיקשת של אחד מבני הזוג (בדרך כלל הגבר). זוגות אחרים נושרים מחוג הריקודים לאחר התחלה מבטיחה. זוגות נוספים ממשיכים לרקוד אך עם הרבה מתח בין בני הזוג והנאתם נפגמת מאוד עקב כך.
מדוע קשה לרקוד בשניים? כי ריקוד בשניים הוא אחד המצבים הזוגיים המורכבים ביותר, המציב דרישות תפקוד גבוהות למערכת הזוגית.
ראשית, בריקוד זוגי נדרשת אינטימיות רבה בין בני הזוג. האינטימיות מתבטאת בקרבה פיזית (קשר עין, אחיזת ידיים, היצמדות הגוף), וגם, ובעיקר, בקרבה רגשית (חשיפה של רגשות רכים כמו חולשה, בקשת עזרה, הודאה בטעות, התמסרות וכיוצא באלה).
שנית, בריקוד זוגי נדרשת תקשורת מעולה בין בני הזוג. הגבר צריך להוביל בביטחון ובבהירות, בלי מילים, תוך כדי התחשבות מירבית באישה. האישה צריכה לקרוא את הובלת הגבר ללא מילים, להיענות לו, אך גם להבהיר לו את צרכיה כדי שיתחשב בה.
שלישית, בריקוד זוגי נדרשת יכולת טובה אצל שני בני הזוג ללמידה בתנאי אי ודאות. עבור שני בני הזוג, ובמיוחד עבור הגבר, מדובר בשפה חדשה, בצורת למידה לא מוכרת. גם אם האישה מרגישה נוח יותר במדיום הלמידה התנועתית (כתוצאה מניסיונה בתחומים משיקים כמו חוגי מחול והתעמלות), דרישות הלמידה ממנה גבוהות והיא נדרשת לתנועות מורכבות. כלומר, שני בני הזוג הרוקדים מגששים דרכם בתנאי ואי ודאות גדולה.
רביעית, בריקוד זוגי נדרשת יכולת התמודדות טובה עם לחץ קבוצתי. לימוד הריקוד נעשה בדרך כלל בקבוצה והריקוד עצמו מתבצע בפורום קבוצתי. טעויות הזוג נחשפות בקלות לעין כל, ובני הזוג עלולים לחוש בושה ומבוכה עקב כך. כמו כן בני הזוג יכולים להשוות בכל רגע נתון את צורת הריקוד שלהם לצורת הריקוד של זוגות אחרים, ולהרגיש נחיתות או קנאה.
שלבי התפתחות בריקוד זוגי
מה קורה לזוגיות בתהליך למידת הריקוד ביחד? כיצד היא מתפתחת ומשתנה? אפשר לזהות ארבעה שלבים בהתפתחות הריקוד הזוגי, בהתאם לדינמיקה המשתנה ביחסי הזוג: התאהבות, התפכחות, התייצבות והשתכללות. המעבר משלב לשלב אינו מובן מאליו. יש זוגות שנתקעים בשלב מסוים ולא מתפתחים הלאה. יש זוגות שפורשים מהריקוד, בשלב זה או אחר. לעומתם יש זוגות, והם רבים, שמצליחים לעשות ביחד את כל הדרך הקשה אך המהנה.
שלב ההתאהבות
"אני לא מאמין שאני עושה את זה! עד הרגע האחרון התלבטתי. אני לרקוד? לא יכול להיות. ובכל זאת, אני כאן ואפילו מצליח. מאחר שאשתי רצתה זאת כל כך, השתכנעתי. הבנתי שזה יכול להועיל לזוגיות שלנו ואני מאוד שמח שעשיתי את זה".
"אני לא מאמינה שהצלחתי לשכנע אותו להירשם יחד איתי לחוג. לקח לי הרבה זמן לעבוד על זה, אבל בסוף הצלחתי ואני שמחה שלא ויתרתי. כיף לנו ביחד. יש לנו כמה שעות שהם רק שלנו. אני מאוד מעריכה אותו שנענה לאתגר שהצבתי בפניו".
זהו שלב ירח הדבש בריקוד בשניים. בני הזוג מאוהבים בעצמם שהצליחו לממש את הרעיון לרקוד ביחד. זה קורה בדרך כלל אחרי שאחד מבני הזוג, הבעל כמובן, מסכים להיענות לבקשת בן הזוג האחר, בדרך כלל האישה, להתחיל ללמוד לרקוד, או לחזור לרקוד. שני בני הזוג מאושרים מחוויית ההישג, מרוצים מעצם העובדה שהם רוקדים ביחד. החלום התגשם. כמו בשלב ההתאהבות ביחסים בו בן הזוג נתפש כמושלם, כמעט ללא פגמים, כך גם בשלב ההתאהבות בריקוד הזוגי. האישה יודעת אמנם שבן זוגה לא ממש יודע לרקוד, אבל היא כה שמחה שהם שם ביחד שהיא מתעלמת ממגושמותו. הגבר נהנה להרגיש אביר החלומות של אשתו ומתייחס ברוח טובה יחסית לשגיאותיו ולקשייו.
התחושה של שני בני הזוג בשלב זה היא של הגשמה: "שנינו ביחד ננצח את העולם".
עוד על שיפור הזוגיות דרך הריקוד
טיפ:
אם אתם לא בטוחים מאיפה להתחיל, ישנם בתי ספר רבים לריקוד המציעים שיעורים לזוגות
לדוגמא אצלנו 🕺🏻💙💃
👇👇